...

Sağlıklı Saçların Sırrı : Dengeli ve Yeterli Beslenme

"İÇTE SAĞLIK DIŞTA GÜZELLİK"

Sağlıklı Saçların Sırrı : Dengeli ve Yeterli Beslenme

Saçlarımız çoğumuzun en değerli aksesuarıdır. Fakat aksesuardan ziyade organ gibi düşünülmelidir. Çünkü vücudumuzda bulunan saç hücreleri kandaki oksijen ve peptitler sayesinde çoğalarak saçı oluştururlar ve vitamin-mineraller ile saçın sağlıklı olarak uzaması sağlanır. Bu sebeple ki aslında saçımız da vücudumuzdaki kanla beslenen ve büyüyen bir yapıdır. Kanımızdaki herhangi bir eksiklik/fazlalık veya anomali diğer organ ve sistemlerde nasıl sorun yaratıyorsa saçta da çeşitli problemlere yol açmaktadır.
Yağda eriyen vitaminlerden (A, D , E, K), suda eriyen vitaminlere ( C ve B grupları) ve çeşitli minerallere kadar hemen hemen tüm mikro besinlerin yeterli olması vücudumuzun ve vücudumuzdaki tüm sistemlerin düzgün çalışabilmesi için elzemdir. Fakat vücut öyle muntazam işleyen bir makine gibidir ki herhangi bir eksiklikte var olanı öncelikle hayati organlar ve sistemler için kullanır, kalan miktarı ise saçımız, tırnağımız vb. gibi yapılara dağıtır. Bu sebeple de tüm vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde olması saç sağlığımız için önem arz etmektedir.
Yeterli vitamin-mineral düzeyi ise ancak sağlıklı ve dengeli beslenme ile mümkün olmaktadır. Hangi vitamin ve mineral grupları saçın sağlıklı olmasında elzem ve hangi besinlerde bol miktarda olmalı gelin birlikte bakalım.

A Vitamini :

D Vitamini :

E Vitamini :

C Vitamini :

B3 (Niasin) Vitamini :
B7 (Biotin) Vitamini :
B9 (Folik asit) Vitamini :
B12 Vitamini :
Selenyum :
Demir :
Çinko :
Tüm bu vitamin ve mineraller vücutta gerçekleşen olayların düzenlenmesinde hayati önem taşımaktadır.
Eksikliklerinde saç da dahil olmak üzere pek çok farklı dokuyu ve organı etkileyen sorunlar gözlenebilmektedir.
Bu nedenle sağlıklı bir yetişkin için yapılabilecek en önemli şey; dengeli ve düzenli bir sağlıklı beslenme planı oluşturmak ve rutin haline getirmektir.
Sağlıklı bir beslenme için haftada en az 2 kez balık tüketimi, günlük olarak 5 porsiyon civarı sebze-meyve alımı önerilmektedir.
Her öğün için tabağın yarısının sebze-meyve grubuna, kalan yarısının 1/2’sinin karbonhidrat kaynaklarına ve diğer 1/2’sinin ise protein kaynaklarına ayrılması hem vitamin-mineral, hem de karbonhidrat-yağ-protein alımı için yeterli bir denge oluşturacaktır.
Bu mikrobesinler (vitamin ve mineraller) çeşitli sebeplerden dolayı beslenme ile alınamıyorsa doktor gözetiminde ve tavsiyesinde supplement olarak alınabilir.

Dr. Handan Yavuz

Randevu Alın



Sağlıklı Beslenme