Akne – Skar Tedavisi

"İÇTE SAĞLIK DIŞTA GÜZELLİK"

Akne – Skar Tedavisi

Skar; İngilizce “scar” yara izi anlamına gelir. Herhangi bir hasar nedeni ile cildimizin kendi kendini onarır ve bu esnada skar oluşumu gözlenebilir. Çoğu zaman bu yara izleri yüzeyseldir ve belirli bir süre sonra tamamen ortadan kaybolur. Ancak bazı durumlarda cildin alt katmanları etkilenir ve kendi kendine geçmesi pek mümkün olmaz.
Skar oluşumunun nedeni fiziksel yaralanmalar ve çoğunlukla akne / sivilcedir.

Akne / sivilce sorunu pek çok kişinin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir sorundur.
Ciltte gözlenen aknelerin %10’u kalıcı iz bırakabilme ihtimaline sahiptir.
Aknenin erken tedavi edilmesi oluşabilecek iz riskini hafifletecek en önemli önlemdir.
Tedavi planlamasında; akne/sivilce izlerin nedenleri, tipleri ve derecesi dikkate alınır.

Akne / Sivilce Nasıl Oluşur?

Ciltteki gözenekler sebum (yağ) ve ölü hücreler nedeni ile tıkanır daha sonra bakteriler bu alana yerleşir, iltihaplanır ve akne/sivilce dediğimiz yapılar ortaya çıkar.
Aknenin oluşturduğu iltihap ve kızarıklık ciltte yırtılmalara neden olur. Aknenin boyutu ne kadar büyükse ve ne kadar geç tedavi edilirse ciltte kalıcı iz bırakma olasılığı o kadar fazladır.
Akne/sivilce izleri temel olarak ikiye ayrılır: kleoid/ hipertrofik izler ve atrofik izler.
Hipertrofik / Keloit İzler; ciltte tümseklikler oluşturur. Cilt hasar gördüğü zaman kendi kendi tamir eder ve cildin yapı taşı olan kolajen üretimi başlar. Ancak bazı durumlarda gerekenden fazla kolajen üretilir ve bu durum kırmızı renkte yumuşak şişliklerin oluşmasına neden olur.
Atrofik izler ise; doku kaybı nedeniyle ciltte çukurlar oluşturan izlere denir. Bu sefer de yeterince kolajen üretilememişti. Atrofik izler; ice pick scar (v şeklinde), boxcar(düz tabana sahip u şeklinde), rolling scar (yuvarlak yara izleri) gibi alt tiplere ayrılır.
Bazen de akne/sivilce oluşumu cilt renginde farklılaşmaya neden olabilir. Bazı kimselerde kararma, bazılarında ise kırmızı izler gözlenebilir. Bu izlerin tedavisi çok daha kolaydır. Bazen kendi kendine de düzelir.

Akne / Sivilce İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Kliniğimizde akne/sivilce – skar tedavisinde kullandığımız yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
Mezoterapi : Mezoterapi uygulaması; sorunlu olan alana gerekli maddelerin direkt verilmesini sağlar. Vücut geneline etki eden bir uygulama olmadığı için daha güvenli ve etkilidir. Akne/sivilce ve diğer yara izlerinin tedavisinde; cilt yenilenmesini, renk dengesini ve cilt bütünlüğünü sağlayan; peptit, hyaluronik asit, vitamin, antioksidan, mineral gibi maddeler içeren mezoterapi cilt altına enjekte edilir. Bu sayede cilt kendini tamir eder. Yenilenen cilt daha pürüzsüz ve genç görünüm kazanır.
Dermapen : Mezoterapinin en iyi arkadaşlarından biri olan dermapen uygulaması, cilt altına aynı anda minik iğneler ile hasar vererek etkisini gösterir. Bu hasar tek başına cildin onarım mekanizmasını harekete geçirdiği gibi mezoterapi ile birlikte uygulandığında, mezoterapi ürünlerinin cilt altına daha iyi abzorbsiyonunu sağlayarak etkinliği arttırır.
Altın İğne : Cildin üst tabakasına zarar vermeden, sadece cilt altı tabakaya hasar vererek cilt yenilenmesini sağlayan altın iğne yöntemi ile akne – skar tedavisi mümkündür. Akne izinin tipine ve derecesine göre seans sayısı belirlenir. Mezoterapi ile kombine edildiğinde daha etkin sonuçlar elde edilir.
Botoks : Bazen akne ya da diğer yara izleri çevresindeki dokunun kırışmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yara izinin etrafına yapılan botoks uygulamaları bu izleri daha az belirgin hale gelmesini sağlar. Botoksun etkisi geçici olduğu için 4-6 ay ara ile tekrar edilmesi gerekebilir.

Dr. Handan Yavuz

Randevu Alın

Anti Aging Yüz - Boyun - Dekolte