Ağızdan Destek Tedavisi
Saç dökülmesi sorunu, kadın erkek cinsiyet ayrımı olmaksızın ve maalesef gün geçtikçe daha da erken yaşlarda gözlenebilen bir sorundur.
Saç dökülmesi sorununa tek yönlü yaklaşmak etkin bir tedavi için yeterli değildir. Kanıtlanmış farklı tedavi yöntemlerinin kombine kullanımı kadar kişinin yanlış günlük alışkanlıklarından vazgeçmesi, beslenme düzenini oluşturması, stres seviyesini azaltması da büyük önem taşır.
Vitamin, mineral, aminoasit gibi maddelere tüm hücrelerimizin ihtiyacı vardır. Vücudumuzun harika bir işleyişi bulunur; besinlerle aldığımız bu maddeleri tüm hücrelere eşit olarak dağıtmaz. Öncelik her zaman hayati organlarımızdadır. Organlarımız yeteri kadar beslendiğinde sıra saç, tırnak ve cilde gelir. Yani bu demek oluyor ki sağlıklı saçlar için hayatta kalmamıza yetecek kadardan daha fazla vitamine, minerale ve peptitlere ihtiyacımız vardır. Besinler yolu ile bu açığı kapatamadığımız durumlarda ağızdan alınan destek tedaviler imdadımıza yetişir.
Sağlıklı Saçlar için Ağızdan Destek Tedavi
Saç sorunların etkili ve kalıcı tedavisi için herkes için standart olan ezbere yöntemlerden ziyade kişiye özel belirlenen uygulamalar şarttır. Bunun için de ilk kural; saç sorunun nedeninin tespit edilmesidir.
Peki Saç Sorunlarının Nedeni Nasıl Tespit Edilebilir?
Öncelikle detaylı doktor muayenesi ile saçlarınız analiz edilir ve tıbbi geçmişiniz, yaşam standartlarınız, günlük alışkanlıklarınız değerlendirilir. Bu ön muayeneden sonra vücudunuzda neler olup bittiğinin öğrenilmesi gerekir. Bunun için de “saç check-up” dediğimiz bir dizi laboratuvar testleri kullanılır. Bu testler sayesinde sağlıklı ve güçlü saçlar için vücudunuzda eksik olan vitamin mineraller ile saç dökülmesine neden olabilecek hormon düzensizliklerinin varlığı tespit edilebilir.
Sağlıklı, güçlü, yoğun saçlar için bazı vitamin ya da mineral değerlerinin standartın üzerinde olması istenebilir. Örneğin kan testi yaptırdığınızda ortalama değerde olan biotin seviyeniz göze batmayabilir. Ancak daha güçlü saçlar için beklenen biotin seviyesi ortalamanın çok daha üzerinde olmalıdır. Bunun belirlenmesi için mutlaka saç tedavileri ve saç sağlığı konusunda uzmanlaşmış hekimlerin bu testi yorumlaması gerekir.
Saç sorunlarının çözümü için çok yönlü tedaviler ve uygulamalar her zaman daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Yani sağlıklı saçlara kavuşmak için; bilimsel verilerin, laboratuvar testlerinin ışığında saç PRP, saç mezoterapisi gibi girişimsel tedavilerin yanI sıra ağızdan destek tedaviler, lokal destek tedaviler de kullanılmaktadır.
Saçların büyümesi, yapısını koruması için mineral, vitamin ve bazı maddelere ihtiyacı vardır.
Vücutta bu maddelerin eksik olması saçların büyümesinin durmasına, matlaşıp, güçsüzleşerek dökülmesine neden olabilmektedir. Ağızdan alınan destek tedaviler sayesinde eksik olan maddeler yerine konur ve saç büyümesi desteklenebilir.
Ağızdan alınan ve saçların büyümesine destek sağlayan maddeler şöyle sıralanabilir:
Çinko : Vücudumuz için eser elementlerden biri olan çinko saç ve tırnak sağlığı için oldukça önemlidir. Çinko eksikliğinde saç kayıplarının gözlenmesi kaçınılmazdır.
Demir : Özellikle kadınlarda gözlenen saç dökülmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri demir eksikliğidir. Demir eksikliğinde saçlarda dökülmenin yanı sıra yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğu, bağışıklık sisteminde zayıflıklar gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir.
D Vitamini : Saç sağlığından, kemik gelişimine,mental iyilik halinden bağışıklık sistemine kadar vücudumuzda pek çok sistemi etkilemektedir. Eksikliği halinde ciddi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir.
Bakır : Kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit=alyuvar) yapımında görev alır. Aynı zamanda saç yapısının sağlamlaşmasına katkı sağlar,saç rengindeki bozulmaları engeller.
Manganez : Kemik gelişimi, bağ doku, proteinlerin sentezlenmesi ve bazı metabolik aktiviteler için gerekli olduğu kadar saç uzamasında ve pigmentasyonunda da olumlu etkilere sahiptir.
Magnezyum : Saç, kalp, kas, diş,kemik sağlığı için olmazsa olmaz bir elementtir. Eksikliğinde saç dökülmesi, kas kasılmaları, kalbin çalışmasında sorunlar, böbrek sorunları, kemik ve diş sağlığında bozulmalar gözlenmektedir.
Folik Asit (B9 Vitamini) : B vitamini ailesinin bir üyesi olan folik asit hücre yenilenmesinde önemli bir rol oynar. Aminoasit ve protein yapımında görev alan folik asit saç kalitesi ve cilt güzelliği için hücre yenilenmesi sağlamaktadır.
Biotin (B7 Vitamini) : Vitamin H ya da B7 vitamini olarak da adlandırılmaktadır. Saçta kalite artışı sağlayan bu vitamin aynı zamanda uzama hızına ciddi bir etki etmektedir. Biotin eksikliğinde saçlarda kırılma-dökülmeler ve tırnaklarda sorunlar gözlenir.
Niacin (B3 Vitamini) : Vazodilatör (damarların genişlemesini sağlar, bu sayede kanlanma artar) etkili bir vitamindir. Saçlı deride kan dolaşımının artmasına katkıda bulunur.
Pantotenik asit (B5 Vitamini) : 1940’lı yıllardan günümüze kadar saç sorunlarının tedavisinde kullanılan bir vitamindir. Eksikliğinde saç kayıplarının yaşandığı bilinmektedir.
Siyanokobalamin (B12 Vitamini) : Saçlı deriye oksijen taşınmasında görev alan bir vitamindir
Keratin : Saç denince ilk akla gelen maddelerden biridir. Çünkü saçın yapı taşı keratindir. Keratin yapı bozulduğunda saç elastikiyetini, gücünü kaybeder, dış etkilere karşı savunmasız kalır.
Sistin : Keratinin ön maddesi olan sistin saç büyümesini de hızlandırmaktadır.
İnositol : Vücudun sağlıklı kalmak adına küçük miktarlarda gereksinim duyduğu B kompleks vitamindir. Keratinositler (deride bulunan ve keratin oluşturan hücreler) için büyüme faktörü olarak görev alır. Ayrıca kolin sitrat ile birlikte hücre duvarı için gerekli olan lesitin üretiminde rol alır.
İsoflavon ve Saw Pallmetto : İsoflavon DHT oluşumunu engellerken Saw Palmetto ise oluşan DHT’nin kıl yapıcı hücreye zarar vermesini önlemektedir.
Ginkgo Biloba : Kıl köküne kan taşıyan kılcal damarları genişleterek daha fazla kan ve faydalı enzimin ulaşmasını sağlamaktadır.