Ozon Terapi

"İÇTE SAĞLIK DIŞTA GÜZELLİK"

Ozon Terapi Nedir? Nasıl Etki Eder?

Videoyu oynat
Ozon terapi; saf oksijenin reaktif formu olan tıbbi ozonun iyileştirme amaçlı kullanılmasıdır. Avrupa’daki kliniklerde 50 yıldan uzun süredir kullanılan ozonterapiye ilgi her geçen gün artış göstermektedir. Ülkemizde de birincil tedavi ya da destek tedavi olarak pek çok rahatsızlığın tedavisinde ve önlenmesinde kullanılmaktadır.
Sağlıklı çalışan bir beden harika bir dengeye ve kendini yenileme potansiyeline sahiptir. Bedenimizin kendi kendini onarma mekanizması sekteye uğradığında ise hastalanırız. Ozonterapi ise vücudun kendisini tamir etmek adına en iyisini yapmasını sağlar. Bu nedenle pek çok hastalığa karşı etkilidir.

Ozonterapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Etkilidir?

Ozon bağışıklık sisteminin daha etkin ve düzenli çalışmasını sağlar. Bu etkisi nedeniyle; enfeksiyon hastalıklarının, kalp damar hastalıklarının, göz hastalıklarının ve kanserin tedavisi ve önlenmesinde birincil ya da destek olarak uygulanmaktadır.
Ozon; virüs, bakteri ve mantarlara karşı direkt öldürücü etkiye sahiptir. Ozonterapi ise bu mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların tedavisinde ve hastalıklardan korunmada etkilidir. Grip gibi akut enfeksiyoların yanı sıra; kolit, proktitis, romatizma, artrit gibi kronik hastalıklarda da kullanılmaktadır.
Alyuvarlar vücudumuzda oksijen taşıyıcı olarak görev alır. Ozonterapi alyuvarların düzenli çalışmasını ve daha fazla oksijeni taşımasını teşvik eder. Yani ozonterapi ile hücrelere ulaşan oksijen miktarı artar. Yeterli oksijen; iyi dolaşım ve sağlıklı hücreler demektir.
Ozonterapi ayrıca; anti-aging yani yaşlanma karşıtı uygulamalarda, ağrı tedavisinde, stresle mücadelede, otoimmün hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde başarı ile uygulanmaktadır.

Ozonterapi Nasıl Uygulanır? Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Ozonterapinin farklı uygulama methodları bulunur;
Bunlar içinde major terapi başta olmak üzere minor, rektal ve torbalama en sık kullanılan yöntemlerdir.
Majör Ozonterapi:
Minor Ozonterapi:
Ozon Rektal Uygulama:
Bu uygulamada ozon rektal/ makattan direkt barsaklara verilir. Etkisi sistemik yani geneldir. Genellikle major uygulamanın mümkün olmadığı durumşarda tercih edilmektedir.
Ozon Torbalama:
Bu uygulama özellikle yara tedavilerinde hatta şeker hastalarında ayaklarda gözlenen iyileşmeyen yaraların tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Ozon torbalama enfeksiyon odaklarını ortadan kaldırmaktadır. Ozon yaranın, hasarlı dokunun iyileşmesini hızlandırmaktadır.

Ozon Terapi Kaç Seans Uygulanmalıdır?

Ozonterapide seans sayısı ve süresi her hastanın ihtiyacına ve hastalığa göre değişiklik gösterir. Ama genellikle 10 seans ozonterapi önerilir. İlk 3 hafta; haftada 2 defa sonrasında ise haftada 1 seans düzenlenir. 1 Seans yaklaşık 30-45 dk sürmektedir

2020 Yılında Corona Pandemisi Sürecinde Ozon Terapinin Yeri

Tüm dünya 2020 başından beri, bizse ülkemizde Mart ayından beri corona virus ile mücadele etmekteyiz. Aşı uygulamaları devam ederken hastalığın tedavisi, semptomlarının hafifletilmesi ile ilgili de pek çok araştırma ve çalışma yapılmakta. Tüm bu çalışmaların içinde ozonterapi ve IV terapiler göze çarpmakta.
Covid -19 için ilk ve en önemli koruma “hastalığa yakalanmama”. Bunun için de aşı ve fiziksel bariyer önlemleri (maske mesafe hijyen) aksatmadan uygulanmalıdır. Ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, genel sağlığımızı korumak da oldukça mühim. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ise vücudumuzdaki antioksidan rezervlerini yüksek tutmamız şart.
Şu da bir gerçek ki bazı durumlarda bağışıklık sorunu olmayan, herhangi kronik hastalığa sahip olan kişilerde de corona oldukça şiddetli seyredebilmekte hatta kötü sonuçlar doğurabilmekte. Elbette corona ile mücadeleyi insanoğlu kazanacak ancak şuan virüs ve hastalığın seyri ile ilgili hala tam olarak çözemediğimiz mekanizmalar mevcut. Peki ne yapmalıyız hiçbir şey yapmadan beklemeli miyiz? Elbette hayır! savunma için ne kadar kalkanımız varsa hepsini kuşanmalıyız.
Ozonterapi hem coronaya yakalanmadan kalkan olarak hem de hastalığa yakalanıldığında silah olarak kullanılmakta. Bununla ilgili pek çok çalışma yayımlandı bile. Zaman geçtikçe bu çalışmalar çok daha artacaktır ama şimdiye kadar yayınlarda;
Ozon Terapinin Yan Etkileri Var Mıdır?
Ozon terapi oldukça güvenli bir uygulamadır. Ancak doğru kişiler tarafından ve doğru uygulama yapılırsa.
Uygulama sırasında yapılan hatalar, doğru hasta-doğru tedavi eşleşmesinin olmaması istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Ozonterapi uygulaması yapabilmek için sadece hekim olmak yeterli değildir, hekimin ozon terapi uygulama sertifikasının olması şarttır.
Kimler Ozon Terapi Yaptırabilir?
Hiçbir yan etkisi olmayan ozon tedavisi herkese uygulanabilir.
Tedavinin yan etkisi olmadığı gibi, ilaç etkileşimi de bulunmamaktadır.
Bu nedenle insan sağlığını koruma ve hastalıklarla mücadelede ozon terapinin yeri büyüktür.
Ozon terapi uygulamasının önerilmediği ya da öncesinde laboratuar tetkiklerinin dikkatle değerlendirilmesi gereken durumlar ise şöyledir:
Saç Kıran ve Ozon Terapi
Saç kıran tıbbi adı ile Alopesi Araeta nedeni henüz bilinmeyen, otoimmün kabul edilen bir rahatsızlıktır.
Genetik yatkınlığı bulunmaktadır. Yani ailenizde saç kırandan müzdarip bireylerin olması bu hastalığa yatkın olma olasılığınızı arttırır.
Saç kıran büyüme fazındaki saç ve diğer vücut kıllarını etkileyebilen bir hastalıktır.
Onaylanmış kesin bir tedavisi yoktur. Ancak topikal kortikosteroidler, ozon tedavisi ve mezoterapi kullanılabilmektedir.
Kadın erkek her iki cinsiyette de gözlenir . Ancak erkeklerde daha sık rastlanır. Saçkıran ağırlıklı olarak gençlerde ortaya çıkar. Hastalıktan etkilenen her 100 kişiden 70 ila 80’i 40 yaşın altındadır.
Etkilenen bölgedeki cilt sağlıklıdır ve ciltte iltihabi durum söz konusu değildir. Saçkıranda klinik değişkendir ve kişiden kişiye farklılık gösterir.
Maalesef saç kıranın gidişatı öngörülemez ve bazen kronikleşebilir. Yani tekarar tekrar aynı durum yaşanabilir.
Saç kıran ile birlikte saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerde tedavinin oldukça zorlayıcı olduğu kaçınılmaz bir gerçek.
Ancak ozonterapinin major ve minor olarak uygulanması ile saç kıran tedavisinde olumlu sonuçlar gözlenebilmektedir.

Dr. Handan Yavuz

Randevu Alın

Sağlıklı Yaşam