Aşırı Terleme Tedavisi

"İÇTE SAĞLIK DIŞTA GÜZELLİK"

Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi

Botoks; aşırı terleme tıbbi adı ile hiperhidrozis tedavisinde kadın erkek pek çok kişi tarafından tercih edilen bir uygulamadır.
Terlemenin yoğun olduğu deri altına çok az miktarda enjekte edilen botoks ile ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke edilir ve bu sayede aşırı ter üretimini engellenir.
Terleme oldukça doğal, sağlıklı ve gereklidir. Ancak aşırı terleme; pek çok kimse için konfor ve hijyenik açıdan rahatsız edici bir durum haline gelebilir.
Peki neden terleriz ve ne zaman bu aşırı terleme olarak adlandırılır?

Neden Terleriz? Aşırı Terleme Nedir?

Terleme; vücut ısısının kontrolü sağlayan fizyolojik bir durumdur. Bunun yanı sıra terle birlikte vücuttan pek çok toksin de atılmış olur.
Vücudumuzda sıcaklık yükseldiği zaman, sempatik sinir sistemi ter bezlerini uyarır ve ter üretilir. Terin buharlaşmasıyla ısı kontrol altına alınmış olur. Bazı kimselerde sempatik sinir sistemi doğru çalışmaz ve terleme normal hızının 30 katına kadar çıkabilir.
Aşırı terleme olarak adlandırılan bu durumda ter bezleri; fiziksel aktivite ve sıcaklık artışından bağımsız olarak da çalışır. Hareket edildiğinde ve sıcaklık artışı olduğunda ise ter bezlerinin çalışmasında ciddi oranda artış gözlenir. Bu durum çoğu zaman kişilerin hayat kalitesini etkileyebilen bir hal alır.
Aşırı terleme çoğunlukla, koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında gözlenir. Tüm vücudu etkileyen aşırı terleme ise daha farklı nedenlere bağlı olabilir (şeker hastalığı, hormonal dengesizlikler, obezite, menapoz, stres, kaygı bozuklukları, diğer hastalıklar).
Aşırı terleme; kişilerin günlük yaşamda bazı sıkıntılar çekmesine neden olabilir; kıyafet seçiminde, tokalaşmada, dans etmede, toplu taşıma, spor salonları gibi yerlerde bulunmada zorluklar yaratabilir. Koku sorunu da sosyal ilişkileri zedeleyebilir. Bunun yarattığı stres ise aşırı terlemeyi tetikler ve kısır bir döngüye neden olur.

Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir?

Genel vücut terlemesinde altta yatan sebebin araştırılması ve buna yönelik tedavinin belirlenmesi esastır.
Bölgesel olan (koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı) aşırı terlemenin önlenmesinde ise botoks etkili ve pratik bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkar.
Botoks uygulaması ile sempatik sinirlerin ter bezlerini uyarması geçici olarak engellenir. Bu sayede ter bezlerinin aşırı çalışması önlenmiş olur. Koltuk altı, avuç içi ya da ayak tabanına uygulanabilmektedir.
Botoks ile bölgesel terlemenin yavaşlatılması ya da durdurulması sağlık açısından bir sorun teşkil etmemektedir. Aksine kişileri sosyal ve psikolojik açıdan olumlu yönde etkiler.

Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uygulama oldukça pratik ve hızlıdır. Öncelikle iyot nişasta testi ile ter bezlerinin yeri belirlenir. Daha sonra belirlenen yerlere botoks enjekte edilir. Yaklaşık 15-30 dk süren işlemden yaklaşık 1 hafta sonra etki görülmeye başlar ve 4-6 ay boyunca etkinlik devam eder.

Dr. Handan Yavuz

Randevu Alın

Botoks Uygulamaları