Gece Yemeleri Nasıl Önlenir?
"İÇTE SAĞLIK DIŞTA GÜZELLİK"
- Anasayfa
- Doktorlarımız
- Uzm. Dyt. Sernaz Çakır ERCİL
- Gece Yemeleri Nasıl Önlenir?
Gece Yemeleri Nasıl Önlenir?
Danışanlarımın ilk görüşmelerinde genelde şu cümleyi çok sık duyarım. Gün içerisinde yemek yemek aklıma gelmiyor, bütün gün hiç bişey yemesem de olur ama eve gelince bütün gece bişeyler yiyorum, hatta bazen uykudan uyandığım bile oluyor. İşte bunun adı ‘ Gece Yeme Sendromu’
Gün içerisinde az yemek, yetersiz besin alımı sizi gece boyunca yemeğe itiyor olabilir. Bu durumu kontrol altına almazsak kilo artışı, yağlanma hatta obezite ile de karşı karşıya gelebiliriz.
İşte şimdi sizlere gece yeme atakları ile baş etmenin 5 yolunu anlatacağım.
- Araştırmalara bakıldığında gece yeme sendromunun en büyük nedenlerinden birinin stresi olduğunu görüyoruz. Gün içerisinde yaşanan stres ya da depresyon durumu sizin gece yeme ataklarınızı artırabillir. Bu sorundan kurtulmanın en temel yolu stresi yönetimi.
- Gün içerisinde yetersiz besin ve yetersiz karbonhidrat alımı gece yemelerini tetikler. Gün içerisinde beslenme şeklini değiştirmek, düzenli kahvaltı yapmak, protein-karbonhidrat dengesini sağlamak, açlık hissedilmeye başlandığı an yemek yemek gece ataklarını kontrol altına almanıza destek olacaktır.
- Kaliteli uyku, gece uyanıp yemek yemenizi engeller. Kaliteli uyku için öncesinde hazırlık yapmak sağlıklı olacaktır. Eğer sık idrara çıkıyorsanız akşam 8’den sonra sıvı alımını kısıtlamak iyi olacaktır.
- Kafein uyku kalitenizi ve uykuya dalış sürenizi olumsuz yönde etkiler. Uyku hormonumuz olan melatonin hormonunun düzenli salgılanması için 17.00’den sonra kafein alımını azaltmak hatta tamamen kesmek işe yarayacaktır. Bunların yerine rezene, papatya, melisa, ıhlamur gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
- Gece yemelerinin bir nedeni de uyku da kan şekerinizin düşmesi olabilir. Bu konuda mutlaka dahiliye ya da endokrinoloji uzmanına danışmanızı tavsiye ederim.