Sanat

"İÇTE SAĞLIK DIŞTA GÜZELLİK"

ART WEEKS AKARETLER

30 Mart ve 10 Nisan 2022 tarihleri arasında ziyaret edebileceğiniz ve 6. Edisyonu gerçekleşiyor olan Art Weeks, Sıraevler’de sevenlerini biribirinden farklı sanat eserleriyle bir araya getirdi. Her gün 11.00’dan 20.00’a kadar açık olan organizasyon, 11,12,15,17,19,37-39, 55 ve B 2/2-3-4 numaralı binalarda yer almaktadır. Katıldığım üç Art Weeks arasından beni en az etkileyen bu oldu. Geçtiğimiz yıllarda daha farklı ve daha yeni eserleri görme fırsatı yakalamıştım, fakat bu sefer eskinin tekrarı eserlerle karşılaştığımı söyleyebilirim.
Çok beğendiğim birkaç isim olsa da öbür yıllardaki zevki alamadım. İçlerinden en beğendiğim ve farklı bulduğum kesinlikle No:12’de yer alan “Yıldız Holding Sergisi” oldu. Ülker’in konu alındığı birçok eserin ve eski reklam şarkılarının yer aldığı keyifli bir sergiydi. Özellikle Ülker’e ait bilinen çikolata ürünlerinin isimlerinin bir çember etrafında yer aldığı ve ortasında bir ayna olan heykel oldukça ilgimi çekti.
Bu yıl genel olarak tablolardan ziyade heykelleri beğendiğimi söyleyebilirim. Bir başka çok beğendiğim heykel ise No:15’te yer alan ve Uğur Cinel’e ait “Water” isimli mermer yapılardı. Mermerler üzerinde su damlası etkisi vermiş sade ama bir o kadar da etkileyici heykeller olduğunu düşünüyorum. Hem büyük ölçülerde hem de masanın üzerine konulabilecek küçük ölçülerde olan eserleri herkesin gidip görmesi gerek bence.
Yine çok etkilendiğim ve bana göre bütün organizasyonun en güzel parçası, Leyla Emadi’ye ait enstalasyon(yerleştirme sanatı) oldu. Molotof kokteyllerinin içine üzerinde yazı işlemeleri olan mendiller konulmuş. Bilindiği üzere geçmişte ve maalesef şu an günümüzde de savunma silahı olarak molotof kokteylleri kullanılıyor. Sanatçımız da bu şişeleri bir metafor olarak kullanmıştır. Her bir mendilin üstünde başka bir yazı ve başka bir hikaye var. Asıl dikkat çekilmek istenen konu ise savaşın cinsiyetinin olmayışıdır. Hükümetin isteğiyle Ukrayna’da, kadınlar ve çocuklar farklı ülkelere gönderilmiştir. Geriye kalan erkekler ise ülkeyi savunmak için kalmışlardır. İşte bununla birlikte; gönderilen kadınlar, genç kızlar ve küçük çocuklar, her ne kadar savaşın olduğu bölgede yer almasalar da arkalarında bıraktıkları aileleri ya da sevgilileri kadar savaşmışlardır mesajı verilmek istenmiştir. Eserle ilgili daha detaylı bilgi “Not Behind The Scenes” adlı sergiye ait kitapçıkta yer almaktadır
Mürekkep eserlere bayılan biri olarak en sona da Çağrı Saray’ın Likit Serisi’ne ait olan asitsiz kağıt üzerine yaptığı çalışmalarını çok beğendim. 145×146 cm gibi oldukça büyük olan resimlerden birinin ismi “Kumsalda”. “Kumsalda” adlı eserinin yanında bir de 122×185 cm olan “Baba ve oğul” adlı bir tablo da çizmiştir. Sanatçı, hafızamızda unutulmaya yüz tutmuş olan anıların hayal meyal hatırlandığı zamanları resmetmiştir. Aynı şekilde bu eserler de “Not Behind The Scenes” adlı sergide yer almaktadır.
Daha beğendiğim başka bir sürü eser olsa da ilk beş kesinlikle bu çalışmalar oldu. Son üçüne katılma fırsatı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü İstanbul’un en sevdiğim yerlerinden birinde bir sürü farklı eser görme fırsatını yakalamış oluyorum. Bütün bu tabloların veya heykellerin yanı sıra ortam da çok keyifli. Günün sonunda bacaklarınız ağrısa da inanın bana farklı tarzlar ve insanlarla karşılaşmaya değiyor. Her sanatsevere kendilerine bir günü ayırıp Art Weeks’e gitmelerini tavsiye ederim.

Alisa Köksal