...

Sakal Ekimi

"İÇTE SAĞLIK DIŞTA GÜZELLİK"

Sakal Ekimi

Günümüzde; erkekler için tıpkı saç gibi sakal da vazgeçilmez bir aksesuar olarak kullanılmaktadır. Özellikle yeni moda akımları sonrası son 5 yılda sakal ekimine olan başvuru sayısı da oldukça artış göstermiştir.
Peki bazı kişilerin sakalı neden çıkmaz ya da az çıkar? Nasıl sakal çıkması sağlanır? Sakal ekimi gerçekten işe yarar mı? Doğal görünür mü? Hadi okuyalım..

Sakal Neden Çıkmaz?

Sakalların çıkması ya da gürleşmesi için yüzüne sarımsak süren, olmayan sakallarını jiletle tıraş eden, her gece yatmadan bir takım losyon ya da kremleri yüzüne boca eden genç arkadaşlar! Öncelikle sakin olun ve en az 21 yaşına kadar bekleyin. Erkeklerde sakal gelişimi ortalama 21 yaşına kadar devam eder (bu rakam bazı kişilerde farklılık gösterebilir, ailenizde erkeklerin sakallarının kaç yaşına kadar uzadığını araştırın). Yani henüz 21 yaşına gelmediyseniz ve sakallarınız olmasını istediğinizden daha az ise endişelenmeyin, sadece onlara biraz daha zaman verin.
21 yaşını geçtiniz ve sakallarınız çıkmadıysa ya da seyrekse bunun en sık karşılaşılan nedenleri şöyle sıralanabilir:
Eğer neden hormon dengesizliğine, hastalıklara ya da ilaçlara bağlı ise öncelikle bu etkilerin ortadan kaldırılmasını hedefleyen tedavi yöntemleri izlenir. Örneğin eksik testosteron hormonu sakalların seyrek çıkmasına yol açar, testosteron hormonu takviyesi ile sakalların güçlenmesi sağlanabilir. Yine benzer şekilde sakalların seyrelmesine neden olan hastalıkların tedavi edilmesi de olumlu sonuçlar doğurur.
Ancak genetik nedenler, yanık yaralanma gibi fiziksel etkiler söz konusu ise tek çözüm sakal ekimidir.
Yaygın bilinenin aksine dışarıdan sürülen kremler, ağızdan alınan ilaçlar yeni sakal çıkmasını sağlayamaz. Bu tür yaklaşımlar ile var olan sakal kıllarının güçlenip, kalınlaşmasını sağlamak mümkün olabilmektedir.

Sakal Ekimi Nedir?

Sakal ekimi dökülmemeye kodlanmış saç köklerinin boş olan sakal bölgesine transferi olarak tanımlanır.
Sakal ekimi ile;

Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Sakal ekimi FUE (foliküler ünite ekstaksiyonu) denilen saç ekiminde de kullanılan yöntemle yapılır. Bu yöntemde, tıpkı saç ekiminde olduğu gibi başın arka tarafında iki kulak arasında yer alan donör bölgeden dökülmemeye kodlanmış saç kökleri (greftler) tek tek alınır. Alınan bu kökler yine tek tek açıları ayarlanarak boş olan sakal bölgesine yerleştirilir.
Sakal ekimi saç ekiminden biraz daha fazla hassasiyet gerektirir. Bunun nedeni yüz bölgesindeki dokunun daha hassas ve yumuşak olmasıdır.
Ancak iyileşme süreci ve sonuç sakal ekiminde saç ekimine kıyasla daha çabuktur. Nedeni yüz bölgesindeki damarlanmanın ve kan akışının daha fazla olmasıdır.
Kimler Sakal Ektirebilir?
Sakal ektirebilmek için ergenlik döneminin tamamlanması gerekmektedir. Çünkü sakal çıkışı ve yapısı ergenlik sonuna kadar devam etmektedir. 21-22 yaş üzerindeki sağlıklı erkekler sakal ekimi için uygun olabilir.
Sakal Ekimi Kaç Saat Sürer?
Sakal ekilecek bölgeye göre farklılık göstermektedir. Bölgesel ekimlerde alan daha dar olduğu için operasyon süresi kısadır. Ancak geniş alanlarda süre uzamaktadır.
Sakal Ekimi Sırasında Acı Hisseder Miyim?
Sakal ekiminden önce köklerin alınacağı donör bölgeye ve ekim yapılacak alana lokal anestezi yapılır. Operasyon süresince hiçbir acı ya da ağrı hissedilmez. Bu yöntemle kişinin bilinci tamamen açıktır.
İsteyen kişilerde lokal anestezinin dışında genel sedasyon da uygulanabilmektedir. Ayrıca hastalarımıza ağrısız anestezi yöntemi seçeneğini de sunmaktayız. Bu yöntemde iğne yerine basınç ile anestezi maddesi cilt altına verilir. Bu sayede hastalar anestezi uygulanması sırasında da acı hissetmezler.
Sakal Ekiminden Sonra İyileşme Süreci Nasıldır? Kalıcı İzler Oluşur Mu?
Sakal ekiminden sonra, ekim yapılan bölgede nokta şeklinde kabuklanmalar gözlenir. Operasyon sonrası 1 hafta boyunca, hastaya tarif edilen şekilde sakal yıkaması yapılır ve kabuklanmalar 7-10 gün içinde tamamen dökülür ve iyileşir.

Kalıcı hiçbir iz oluşmaz.

Sakal Ekiminden Sonra İyileşme Süreci Nasıldır? Kalıcı İzler Oluşur Mu?
Sakal ekiminden sonra, ekim yapılan bölgede nokta şeklinde kabuklanmalar gözlenir. Operasyon sonrası 1 hafta boyunca, hastaya tarif edilen şekilde sakal yıkaması yapılır ve kabuklanmalar 7-10 gün içinde tamamen dökülür ve iyileşir.
Sakal Ekiminden Sonra Günlük Yaşantıma Geri Dönmek Ne Kadar Sürer?
Sakal ekimi operasyonundan sonra kişinin günlük hayatına dönmesini engelleyecek fiziksel hiçbir durum oluşmaz.
Sakal Ekiminden Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
Sakal ekiminden sonraki ilk 3 gün, ekilen köklerin sağlamlaşması ve tutması için en hassas dönemdir. Bu sürede kişi, ekim yapılan bölgeyi fiziksel hasarlara karşı korumalı, uyurken üzerine yatmamalı ve beslenmesine dikkat etmelidir (özellikle sigara ve alkolden uzak durmalıdır).
Ekilen Sakallar Ne Zaman Çıkar?
Sakal ekiminden 2-3 hafta sonra ekilen kıllar dökülür sakın panik olmayın. 1-1,5 ay içinde tekrar çıkmaya başlar. 3 ay içinde belirgin artış gözlenir ve kesin sonuçlar için en az 6 ay beklenmelidir.

Dr. Handan Yavuz

RANDEVU ALIN

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.



Hizmetlerimiz