Saç Dökülmesine İyi Gelen Besinler
Saç Dökülmesi & Dengeli Beslenme
Sağlıklı olmanın temel koşullarından biri dengeli beslenmektir. Vücudumuz harika bir sisteme sahiptir. Besinler ile aldığımız yakıtı yani vitamin ve mineralleri öncelikle hayati organlara dağıtır. Kalanları ise saç, tırnak, cilt gibi hayati olmayan kısımlara iletir.
Yani bu durumda saçlarımız daha güçlü, cildimiz daha parlak olsun istiyorsak bazı vitamin ve mineralleri biraz daha fazla almamı gerekir.
Sağlıklı saçlar için olmazsa olmaz besinler nelerdir, kısaca bir derleyelim istedik:
Sağlıklı ve güçlü saçlar için dengeli beslenmek çok önemli. Saç sağlığına olumlu etkileri ile ön plana çıkan 10 besini ise şöyle sıralamak mümkün:
1. Somon
Protein ve D vitamini (güçlü saçlar için olmazsa olmazlardır) açısından oldukça zengin olan somonu kalplerimizin yıldızı haline getiren bir diğer önemli özelliği de içerdiği omega-3 yağ asitleridir. Saçın %3 bu yağ asitlerinden oluşur ve vücudumuz bu yağ asitlerini kendisi üretemez yani besinle dışarıdan almamız gerekir. Omega-3 aynı zamanda kafa derisinde bulunan hücrelerde, saçınızı ve saçlı deriyi nemli tutmak için bulunur.
Eğer somon sevmiyorsanız alternatif olarak: Sardalya, alabalık, uskumru, ringa gibi balıkları da tüketebilirsiniz. Yok balık da yemem derseniz avokado, kabak çekirdeği ve ceviz de omega-3 içerir . Bu arada ceviz hakkında daha güzel bilgiler için okumaya devam edin.
2. Ceviz
Ceviz belirgin miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Bu nedenle diğer kuruyemişler arasında en göze çarpanıdır. Bunun yanı sıra cevizde biotin ve E vitamini bulunur. Sağlıklı saçlar için olmazsa olmaz biotin; hücrelerimizi DNA hasarından korumaya da yardımcıdır. Cevizde; doğal saç renginizin daha parlak kalmasına yardımcı olan mineral bakır da bulunur. Her gün en az 2 ceviz içini yemeği unutmayın
3. İstiridye
Evet ülkemizde pek tükettiğimiz bir deniz ürünü değil. Ama çinkonun saçlarımız için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için listeye koymasak olmazdı. Çinko içeren diğer gıdaları ise; kırmızı et, yumurta, yer fıstığı, bezelye, susam, ay çekirdeği olarak sıralamak mümkün.
4. Havuç
Havuç, beta karoten kaynağıdır. Beta karoten vücudumuzda A vitaminine dönüşür ve önemli bir anti oksidandır. Temel olarak, vücudun her hücresi yeterli A vitamini olmadan işlev göremez.Aynı zamanda kafa derimiz tarafından üretilen hem saçı hem de cildi besleyen yağların korunmasına ve üretilmesine yardımcı olur. A vitamini eksikliğinde kafa derisinde kaşıntı ve kepek gözlenir. Kavun, mango, balkabağı ve kayısı da iyi birer beta karoten kaynağıdır
5. Yumurta
Harika bir protein kaynağı olan yumurta dört temel mineralle yüklüdür: çinko, selenyum, kükürt ve demir. Demir, hücrelerin; saç köklerine oksijen taşımasına yardımcı olduğu için özellikle önemlidir ve bilindiği üzere özellikle kadınlarda gözlenen demir eksikliği saç dökülmesine neden olmaktadır.
Yumurta yemem derseniz; demir depolarınızı tavuk, balık, kırmızı et ya da ıspanakla doldurabilirsiniz
5. Yumurta
Yumurta yemem derseniz; demir depolarınızı tavuk, balık, kırmızı et ya da ıspanakla doldurabilirsiniz
6. Ispanak
Ispanaktaki demir, beta karoten, folat ve C vitamini; saç kökleri ve saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlar.
Ispanak yerine; brokoli, lahana ve pazı gibi benzer şekilde besleyici yönden zengin yeşil yapraklı sebzeleri deneyebilirsiniz.
7. Mercimek
Mercimek; protein, demir, çinko ve biotin ile doludur. Bu nedenle vegan mutfağında da yeri çoktur.
Pek mercimek düşkünü değilseniz barbunyayı deneyebilirsiniz
8. Yoğurt
Diyet listelerinin, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı canım yoğurt elbette bu listede de yer alacaktı. Protein bakımından zengin yoğurt, B5 vitamini (saç bakımı ürün etiketlerinde sıklıkla göreceğiniz bir bileşen olan pantotenik asit) ve D vitamini de içerir. Probiyotik olan yoğudukKendiniz mayalarsanız çok daha sağlıklıdır.
9. Yeşil biber
C vitamini deyince aklımıza ilk portakal gelir. Oysa en çok C vitamini içeren yeşil biberdir. C vitamini sağlıklı saçlar için gerekli olan sağlıklı kan dolaşımı için kritik önem taşır.
Alternatif olarak; portakal, kivi deneyebilirsiniz
10. Kümes Hayvanları
Tavuk (doğal olanı elbette) ve hindi ( yetiştirilme koşulu olarak tavuktan daha iyi)protein, çinko, demir ve B vitamini içerir. Neredeyse tamamı proteinden oluşan saçlar için proteince zengin gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir.
Dr. Handan Yavuz
Diğer Yazılar
Saç Ekimi İçin Doğru Mevsim Geldi Mi? Sonbaharın Avantajları
12/09/2024
Yorum yapılmamış
Saç Dökülmesine Son: Nedenleri ve Çözümleri
12/09/2024
Yorum yapılmamış
Cildinizi Yenileyin: Yaz Sonrası Leke Tedavisi ve Cilt Bakım Önerileri
12/09/2024
Yorum yapılmamış
Saçkıran (Alopesi Areata) | Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
05/09/2024
Yorum yapılmamış
Koltuk Altı Kararması: Nedenleri ve Etkili Çözüm Yolları
05/09/2024
Yorum yapılmamış